Laden Evenementen
  • Dit event is voorbij.

Symposium ‘AOW als basisinkomen?’

29 september 2018, Utrecht

Evenement Navigatie

Wat gebeurt er als alle 60-plussers een basisinkomen krijgen van € 1.000 per maand? Daarover ging het mini-symposium ‘AOW als basisinkomen’ op 29 september 2019. Professor Harrie Verbon schetste een nieuw en inspirerend scenario met mogelijk interessante effecten, zoals: meer ouderen zullen blijven werken.

Harrie Verbon, emeritus hoogleraar en docent aan Tilburg University, nam de deelnemers mee in een nieuwe gedachtegang. Stel dat we in Nederland de AOW uitbreiden naar een basisinkomen voor mensen vanaf 60 jaar. Wat betekent dit voor ouderen, zowel hoogopgeleid als laagopgeleid? En wat betekent dit financieel voor ons land?

Harrie Verbon

Gunstige effecten

Het scenario van Verbon, zelf AOW-gerechtigde, is gebaseerd op literatuurstudie en empirische data. Hij laat zien dat een basisinkomen gunstig kan uitpakken voor ouderen die tijdig willen stoppen met werken, bijvoorbeeld vanwege een fysiek zwaar beroep. Zij hoeven niet meer te werken of te solliciteren tot ze 67 zijn. Maar een basisinkomen voor ouderen kan tegelijk gunstig uitpakken voor ouderen die niet met pensioen willen. Zij zullen langer doorwerken.

Kostenplaatje

Uiteraard ging Verbon ook in op het kostenplaatje. Is het financieel mogelijk om de pensioenleeftijd los te laten en een basisinkomen voor alle ouderen te regelen? Verbon liet zien dat een basisinkomen voor ouderen aanvankelijk meer kost maar uiteindelijk meer kan opleveren doordat de arbeidsparticipatie van 60-plussers groter wordt.

Voor- en nadelen

Kamerlid Corrie van Brenk ging in op de voor- en nadelen van een onvoorwaardelijk basisinkomen en hoe dit tot concrete beleidslijnen kan leiden. Van Brenk is lid van een werkgroep van 50PLUS die zich afgelopen jaar in dit actuele thema heeft verdiept, los van het onderzoek van Verbon. In deze werkgroep zitten 50PLUS-leden, Kamerleden en beleidsmedewerkers.

Voor wie?

Het symposium werd bezocht door politici, beleidsmakers, journalisten en anderen die interesse hadden in alternatieven voor de verhoogde pensioenleeftijd.

Organisatie en deelnemen

Het symposium werd georganiseerd door het Wetenschappelijk Bureau 50PLUS. Verbon is onafhankelijk en schetste de haken en ogen van zijn basisscenario.

Deelname was gratis en inclusief koffie/thee en afsluitende borrel (exclusief lunch).  

Gegevens

Datum:
29 september 2018
Tijd:
13:00 - 17:30

Locatie

Sociëteit “De Vereeniging”/Mammoni Eten en Drinken
Mariaplaats 14
3511 LL Utrecht
Nederland
+ Google Maps
Website:
http://www.mammoni.nl/eten-en-drinken/contact/routebeschrijving/

Organisator

Wetenschappelijk Bureau 50PLUS
Telefoon:
070 800 9271
E-mail:
symposium@wb50pluspartij.nl